‘Altijd blijven kijken naar wat wel kan’  

Heleen (69) deelt haar verhaal over het mantelzorger zijn voor haar man Harry in de rubriek WYZheid 
Op de verjaardag van gemeenschappelijke vrienden heb ik mijn man Harry leren kennen en niet lang daarna zijn we getrouwd.  Toentertijd liep mijn man al wat moeilijker en was hij nachtblind, maar hij kon zich prima redden in het dagelijks leven en hij had een fijne baan bij de gemeente Schiedam.  
Pas een aantal jaren later kreeg hij problemen met z’n ogen en werd zijn baan lastiger. Gelukkig heeft hij zich kunnen omscholen. Bij de zoektocht naar een nieuwe baan heb ik Harry met de auto naar de sollicitatiegesprekken gereden met als resultaat een mooie baan bij de gemeente Hellevoetsluis. Ik heb hem altijd gestimuleerd om dingen zelf te blijven doen en heb hem leren fietsen en wandelen.  
Het duurde nog een paar jaar voor het duidelijk werd dat mijn man de ziekte ADCA heeft, waarbij sprake is van een verstoord bewegingspatroon. Het is een aangeboren aandoening in de kleine hersenen die heel onvoorspelbaar is, maar achteruitgang is er altijd. Omdat er nog bijna niks bekend was toentertijd over ADCA (slechts vijf regels in een artikel in het AD) ben ik blijven zoeken naar meer informatie over ADCA,  ook omdat het een erfelijke ziekte bleek te zijn en twee van onze drie kinderen deze ziekte ook hebben.   Pas veel later is er een patiëntenvereniging opgericht, waar ik heel veel aan gehad heb. Door de contacten met de patiëntenvereniging werd me duidelijk hoe belangrijk het is om zelf sterk te blijven naast het zorgen voor Harry. Ik heb mijn uitlaatklep gevonden in sporten en ben drie keer per week te vinden in de sportschool. Zowel fysiek als mentaal is dat voor mij belangrijk.  
Daarnaast heb ik er altijd voor gezorgd een eigen leven te houden en ben ik blijven werken in de supermarkt van mijn ouders. Ik kom uit een gezin van 7 kinderen en heb een fijn sociaal leven met het  bezoeken van de verjaardagen van alle familieleden. Daarnaast heb ik jarenlang  met veel plezier op onze twee kleinkinderen gepast twee middagen per week. 
 Ik ben ook positief opgevoed door mijn ouders, altijd kijken naar wat wel kan.  Zo zijn we bijvoorbeeld wel op vakantie blijven gaan en gingen we mee met de Libelle groepsreizen. Dat was heel fijn en ging hartstikke goed. Iedereen hielp ons, ook omdat we zelf open en positief waren over de ziekte van Harry was het voor anderen makkelijk om hulp aan te bieden.  Om meer bekendheid en zo duidelijkheid te geven over wat ADCA betekent heb ik ook in het bestuur van de patiëntenvereniging gezeten en op veel voorlichtingsavonden ons verhaal vertelt.  Sinds 4 jaar woont Harry helaas niet meer thuis. Gelukkig zie ik hem elke dag in het verpleeghuis en zorg ik ‘s middags voor hem. Mijn jongste zoon werkt als vrijwilliger in het verpleeghuis waar zijn vader woont.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.