Fit blijven helpt mij om er voor KoertYann te kunnen zijn

'Lammert (71) is vader én mantelzorger. Zijn zoon KoertYann (18) heeft downsyndroom en woont grotendeels bij hem. 'Als ik gezond ben kunnen we samen nog lang genieten.'

Het leukste kind van de wereld

Lammert: “KoertYann is ook regelmatig bij zijn moeder maar woont grotendeels bij mij. We zijn al jaren uit elkaar maar de zorg voor onze zoon delen we met liefde. KoertYann heeft Downsyndroom waardoor hij eigenlijk altijd jong blijft en meer zorg nodig heeft dan een ander kind. Soms krijg ik meewarige blikken van mensen maar dan denk ik: waarom? Ik heb het leukste kind van de wereld! KoertYann is heerlijk onbevangen en met zijn open geest raakt hij je in het diepst van je ziel.

Strompelend achter een rollator kan ik niet meer voor hem zorgen

Toch is KoertYann ook kwetsbaar. Hij weet zijn veiligheidszone minder goed te bewaken dan de meeste andere mensen. Daar maak ik me wel eens zorgen over. Als ik straks zelf met een rollator door het leven strompel, kan ik niet meer voor hem zorgen. Daarom moet en wil ik fit blijven. Zodat we samen zo lang mogelijk van het leven kunnen genieten. Sinds mijn 50e let ik beter op mijn leefstijl. Ik stopte met roken en begon met zenmeditatie.  

Ik blijf ook werken aan zijn zelfstandigheid

Inmiddels is hij 18 jaar en regelt steeds meer zelf. Bijvoorbeeld bij een afspraak in het ziekenhuis, dan stuur ik hem vooruit. Terwijl ik de auto parkeer loopt hij zelf naar de afdeling om zich aan te melden. Zo werken we aan zijn zelfstandigheid. Laatst aten we samen bij een restaurantje waar hij zo blij van werd dat hij spontaan besloot: hier wil ik wel werken. Daar stapt hij dan zelf op af en inmiddels loopt hij daar stage. Echt, ik ben supertrots op hem.

Bewuster bezig met mijn gezondheid

Sinds de geboorte van KoertYann, nu 18 jaar geleden, werd ik me nóg bewuster van mijn gezondheid want ik wil zo lang mogelijk voor hem zorgen. Vijf jaar geleden kreeg ik binnen tien dagen maar liefst drie tia’s. Toen wist ik helemaal dat ik mijn levensstijl moest veranderen. Via mijn ziektekostenverzekering kon ik een lifestylecoach krijgen. Daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt. Vooral het bewegen en mijn eetpatronen namen we onder de loep. Ik ging naar de sportschool en heb een tijdje de snelle koolhydraten zoals rijst en aardappelpuree laten staan. Maar dat vond ik toch niets. Inmiddels weet ik beter wat bij mij past. 

Zelfzorg: een gezonde mix aan maatregelen

Ik eet minder tarwe en elke dag loop ik in een uur, een vast rondje van zeven kilometer. En kijk, op de smartwatch lees ik danmijn hartslag af. Ideaal. In combinatie met een dagelijks dutje van een half uur, vormt het een fijne mix. Zo blijf ik fit en kan ik de zorg voor mijn zoon goed volhouden. Zenmeditatie doe ik trouwens ook nog steeds. Het helpt om dingen bij mezelf te houden en me te realiseren dat ik niet overal invloed op hebt.  

Soms moet je jezelf een schop onder de kont geven

Tegen andere mantelzorgers zou ik zeggen: ga niet bij de pakken neerzitten. Soms moet je jezelf een schop onder de kont geven. Vooral mannen -ik was er ook zo eentje- kunnen zichzelf zielig vinden maar dat helpt je niet. Stel prioriteiten en maak jezelf niet gek want je kunt nou eenmaal niet álles doen. Ik ben bijvoorbeeld niet dol op het huishouden maar daarvoor kun je ook iemand inhuren.

KoertYann geeft het leven kleur

Elke mantelzorg rol is natuurlijk anders. Mijn zorg voor KoertYann ervaar ik niet als zwaar, ik moet hem vooral aan de gang houden. Want doe ik niets dan zit hij de hele dag achter het scherm. Net als andere pubers is hij ook gek op Stuk TV en Jachtseizoen. Verder is hij idolaat van rappers, daar gaat hij helemaal in op. Maar zo iemand is niet de hele dag rapper, vertel ik hem dan, die zit ook wel eens aan tafel te eten, haha. Die dimensies snapt hij niet. Als Ajax verliest wil hij er ook gelijk heen om ze te helpen. KoertYann geeft het leven kleur. Daar hoop ik nog zo lang mogelijk van te genieten. Ik heb geluk met dit kind!” 

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.