Maak je wandeling bijzonder met geocaching

Geo-wat? Misschien heb je nog nooit van geocaching gehoord. Dat is ook niet gek, want het is een hobby die pas in de tijd van smartphones enorm aan populariteit heeft gewonnen. Het is eigenlijk schatzoeken, maar dan in de 21ste eeuw. Geocaching is een populaire speurtocht waarbij je op basis van coördinaten op zoek gaat naar een schat.

Zo speel je het spel

Via een geocaching app of website zoek je op de kaart naar caches, oftewel schatten. Met de coördinaten ga je op pad en speur je naar de vindplaats. De schat kan overal verborgen zijn: onder een struik, in een holle boom, onder een bankje of achter een prullenbak. En maak je geen zorgen, je hoeft niet aan de slag met een zware schep. De afspraak is dat de schat altijd op het oppervlak en bovengronds moet zijn verstopt. 
Heb je de cache gevonden? Goed gedaan! In het doosje van de schat zit een logboek, waarin je je naam kunt schrijven als bewijs dat je de schat hebt gevonden. Je verstopt de cache vervolgens weer, zodat anderen ook de kans krijgen hem te vinden. Online kun je de schat registreren en bijhouden wat je al hebt gevonden.  

De schat verstoppen

Ben je al een tijdje fanatiek bezig met geocaching en heb je ten minste 25 schatten gevonden? Dan is het misschien wel tijd om zelf een schat te verstoppen. Daag jezelf uit en ga op zoek naar een bijzondere verstopplek. Hoe creatiever, hoe moeilijker en uitdagender je het voor anderen maakt!
De schat kan uit van alles bestaan, je mag zelf kiezen wat je erin stopt. Denk aan landkaarten, boeken, spelletjes, toegangskaarten, oude munten… Je mag het zelf bepalen, maar verzin iets dat je zelf ook graag had gevonden. Een schat in het doosje stoppen hoeft echter niet, want uiteindelijk gaat het voor veel mensen vooral om de eer om in het logboek te komen staan.

Waarom geocaching zo leuk is

Wat is er zo leuk aan geocaching? Het geeft een nieuwe dimensie aan het wandelen. Als je datzelfde rondje lopen saai begint te vinden, geeft het schatzoeken een nieuw doel en een welkome uitdaging. Je bent op zoek naar iets onbekends en voelt de voldoening wanneer je de schat hebt gevonden. Geocaching is een avontuur, waarvan je niet weet waar het je naartoe leidt. 
Daarnaast heeft het nog veel meer voordelen. Je bent in de natuur en ademt de gezonde buitenlucht in. Het houdt je in beweging, of je nu lopend of op de fiets op zoek gaat. Het kan zelfs worden gezien als duursport, omdat je langere tijd fysieke inspanning levert. En niet alleen je lichaam, maar ook je hersenen worden gestimuleerd. In het interview met Erik Scherder (link naar artikel) kun je lezen hoe belangrijk het is om spellen te spelen om je hersenen jong te houden.

Voor alle niveaus

Geocaching is voor iedereen. Is de schat moeilijk te vinden? Gelukkig wordt er vaak een hint gegeven. Wil je nog meer uitdaging? Er zijn ook multi-caches waarbij je vragen en opdrachten moet doen om de schat te vinden. Voor ieder is er een niveau te vinden dat past en uitdaging biedt.
Er is geen tijdslimiet, dus je kunt zelf kiezen hoeveel vaart je maakt. Heb je de tijd, dan kun je er een rustige wandeling van maken en genieten van de natuur om je heen. Wil je juist jezelf uitdagen op sportief vlak? Dan kun je ervoor kiezen om de fiets te pakken of op een hardlooptempo naar de schat toe te gaan.

Schatzoeken alleen voor kinderen?

Zeker niet! Schatzoeken is uitdagend voor elke leeftijd. Je hebt er niets voor nodig, alleen je GPS of smartphone. Registreer je op een van de geocaching websites, zoals geocaching.nl, en ga vandaag nog op pad. Succes!

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.