Altijd al websites willen bouwen?

Weleens nagedacht over het bouwen van een eigen website? Voor jezelf, iemand in je familie, je vereniging of bijvoorbeeld een kunstproject? Het internet is oneindig, dus de mogelijkheden ook. Geen paniek als termen als HTML, PHP en Javascript klinken als abracadabra, want websites bouwen was nog nooit zo makkelijk. Er komen steeds meer producten en diensten die het technische automatisch voor je doen
 

Kies wat je interessant vindt om te doen

De moeilijkste stap is de keuze maken wat je wilt. Wil je een website maken voor een reisblogger, een webwinkel opzetten of informatieve bedrijfswebsites bouwen om klanten te werven. Er zijn zo veel mogelijkheden. Bedenk eerst waar jij aan zou willen bijdragen en ga daarmee experimenteren.

Start met (gratis)cursussen om nieuwe kennis aan te leren

Er zijn verschillende (online) cursussen in websitebouw te volgen. Bij het bekendere opleidingsinstituten, zoals het NTI, betaal je (zo’n €30 per maand) voor de opleiding Webdesigner en leer je de technische kneepjes van het vak (denk aan: codetaal schrijven en een website vanaf de grond opbouwen). Maar het kan goedkoper en simpeler. De meeste sites worden tegenwoordig gebouwd met tools als Wordpress, Wix, Webflow en Squarespace, waar je heel gemakkelijk met een aantal clicks een mooie website kunt neerzetten. Je kunt zelf gaan proberen, maar er worden ook cursussen aangeboden door particulieren en via tutorials op YouTube.

Maak er niet alleen een mooie maar ook bruikbare website van

Naast leuke, pakkende teksten voor je website, heb je een dosis inspiratie nodig voor het design en de beelden. Bij de eerder genoemde tools, zoals Wordpress, kun je kiezen voor verschillende templates (soms gratis, soms betaald) en daarmee de kleuren, vormen en indeling kiezen die je mooi vindt. Je kunt verder zelf beeld toevoegen. Dat kunnen zelfgemaakte foto’s zijn, maar ook op gratis beeldsites als Unsplash, Pexels en Stocksnap kun je prachtige sfeerfoto’s vinden. Let bij beeldgebruik van anderen wel altijd even op de beeldrechten. Maar vergeet ook niet om na te denken over hoe een gebruiker door jouw website heen gaat.

 De kosten achter een eigen website

Naast eventuele kosten voor een cursus en een template (dit kan dus ook gratis), betaal je voor de domeinnaam van je site en de ruimte die je website online inneemt (webhosting). Kies de naam van je website en check of deze nog beschikbaar is. Heel simpel kun je: voornaamachternaam.nl registreren bijvoorbeeld, maar je kunt ook creatiever zijn. Je kunt bovendien kiezen voor .nl, .com of .eu, maar ook .tips, .kitchen, .travel en zelfs .pizza zijn tegenwoordig te registreren. De prijs van een domeinnaam en webhosting varieert van zo’n €5,- tot soms €20,- per maand en voor de gekkere namen betaal je meer.

Inkomen verdienen met je hobby

Ben je met veel oefening en een hoop lol echt goed geworden in websites bouwen? Misschien kun je van je hobby wel je werk maken. En kan je voor anderen aan de slag? Je kan natuurlijk ook je eigen site of blogposts promoten via social media, een nieuwsbrief (bijvoorbeeld met MailChimp) aan je site kunnen koppelen of het nóg een niveautje hoger kunnen tillen en je eigen webshop bouwen.

Meer weten?

YouTuber Ferdy Korpershoek maakt fijne, Nederlandstalige tutorials die goede reviews krijgen. In zijn video laat hij je in drie uur, stap voor stap, zien hoe je een eigen Wordpress-website bouwt.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.