Herontdek jezelf met een nieuwe hobby

Een fijne baan, goede gezondheid en een rijk sociaal leven. Maud (56) hoor je niet klagen. Sinds haar scheiding heeft ze meer vrije tijd. Een nieuwe man hoeft ze nog niet, wel een nieuwe passie.

"Lummelen en keuvelen nu wel gehad? Op zoek naar een nieuwe ervaring?

Even niets doen is heerlijk hoor maar niet te lang. Als ik vrij ben wil ik graag iets doen. Lezen vind ik fijn -ik zit al 15 jaar bij een leesclub- maar nu heb ik behoefte aan wat anders. Aan nieuwe ervaringen.

Grasparkieten kweken? Kan. Maar ik eigenlijk een andere nieuwe uitdaging.

Vorig jaar ben ik gescheiden. Een moeilijke periode maar inmiddels ervaar ik ook voordelen zoals meer tijd. Die ruimte is heerlijk. Het geeft een vrij gevoel om die nu zelf te kunnen invullen. Maar waarmee? Bedenk het maar eens. Lezen doe ik al genoeg en ik sport braaf één keer per week. Het heeft ook vast te maken met mijn levensfase maar ik heb zin in iets nieuws!
Natuurlijk kan ik aan de moestuin of grasparkieten kweken maar dat past niet bij me. En in daten heb ik nog geen zin. Mijn kinderen zaten hier laatst proestend te brainstormen: ‘Help! Mijn moeder zoekt een hobby.’ In hun ogen was ik te oud voor dansles, zingen kon ik de wereld niet aandoen en breien? Kom op mam, over 20 jaar misschien.

Voor mij geen vaste clubavonden

 We hebben hard gelachen maar het leverde geen nieuwe hobby op. Wél een inzicht en dat was nuttig. Want mijn kinderen kennen me. Zij weten wat bij me past of wanneer ik mijn ‘comfort zone’ wel eens zou mogen verlaten. Ongemerkt bracht dat focus aan. Belangrijk voor mij: mentale uitdaging en persoonlijk contact met mensen. En flexibiliteit want vaste clubavonden zijn niets voor mij. Zo viel er al een hoop af.

Nieuwe passie gevonden in fotografie

Fotografie leek mij wel wat. Ik koos voor een cursus portretfotografie. Die volg ik nu online op mijn eigen moment. Het is hard studeren want een camera is behoorlijk complex. Sluitertijd, diafragma en iso waarden; er gaat een wereld voor me open. Ik leer over composities en hoe ik iemand scherp kan vastleggen tegen een vage achtergrond. Die praktijkopdrachten zijn uitdagend want je komt letterlijk dicht bij mensen. Vertrouwen winnen van je model is -naast de techniek- een belangrijk onderdeel bij portretfotografie. Ik vind het een compliment als mensen ontspannen zijn. Dat vertrouwen zie je terug in de foto. Ik geloof dat ik mijn nieuwe passie heb gevonden.”

Waar heb je zin in? Wat past bij jou? We helpen je op weg.

Ben je creatief?

Je bent creatief en houdt van kunst en cultuur. Alleen zijn vind je vaak heerlijk. Je werkt graag met je handen. Denk eens aan;
 • Kookworkshop; Buitenlandse gerechten
 • Schilderen
 • Tekenen
 • Gitaarspelen

Sociaal?

Gezelligheid om je heen, daar heb je nu zin in. Je bent sociaal en houdt van activiteiten in groepsverband. Misschien heb je zin in;
 • Toneelspelen of een musicalgroep
 • Teamsport (volleybal, dansen, trimhockey)
 • Zeilcursussen of een weekend meezeilen op de wadden

Actief bezig zijn

Stilzitten? Niets voor jou. Je zoekt uitdagende activiteiten en bent niet bang om te zweten. Wat dacht je van;
 • Suppen
 • Padel
 • Windsurfen
 • (indoor)skydiven of parachutespringen

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.