Je moet echt afkicken van koffie

Ze spraken elkaar vooral bij de koffiecorner op het werk, collega’s Farida (49) en Marion (55), soms zelfs een paar keer per dag. Toen de één steeds slechter sliep en de ander vaker hoofdpijn had, besloten ze samen minder koffie te drinken. 
 

Rondjes koffie voor de afdeling

Marion: “In koffie zag ik echt geen kwaad. De hele dag door, hoort het er een beetje bij. Vooral op het werk tikt het aardig door; bij binnenkomst een bakkie, dan eentje van je collega en vervolgens weer bij een vergadering. En dan heb je nog de mensen die steeds ‘een rondje’ gaan halen voor de hele afdeling. Ik zat met gemak op 6 koffie per dag, thuis nog niet eens meegerekend.”

'Gezonder leven stond op mijn wensenlijst'

Farida: “Ik was die irritante collega die dan bij de koffieautomaat opdreunde dat 4 koffie per dag genoeg was. Dat had ik dan weer gelezen bij het voedingscentrum. Ik zei het vooral tegen mezelf hoor want ik dronk zo’n 10 kopjes per dag, veel te veel natuurlijk. Omdat ik steeds slechter sliep begon ik me te verdiepen in mijn eigen levensstijl. Gezonder leven stond al langer op mijn wensenlijstje. En ergens had ik al het vermoeden dat koffie een sleutel kon zijn. Marion sloeg daar gelijk op aan; die wilde er meer van weten.”
Marion: “Zeker, want ik wilde graag van mijn hoofdpijnen af. Die namen steeds meer toe, heel vervelend. Maar de link met eet- of drinkgewoonten had ik nog niet gelegd. Dus Farida had gelijk m’n aandacht. Ze vertelde me wat ze wist; dat je lichaam vaak afhankelijk is geworden van cafeïne.” 

Koffiedrinken doe je samen

Farida: “We besloten samen te minderen met koffie drinken. Zo hadden we mooi een stok achter de deur. Dat was fijn want op het werk motiveerden we elkaar. Onze eerste stap was om de helft van de kopjes koffie te vervangen door water of thee. Dat viel niet mee. Ik keek dan echt alweer uit naar m’n volgende koffie.” Marion: “Ik merkte dat ik vermoeider was en een slechtere concentratie had. Niet raar natuurlijk want cafeïne stimuleert je zenuwstelsel, je krijgt er energie van. Dat merkte ik de eerste weken heel duidelijk. Om dat weer recht te trekken ging ik ’s avonds vroeger naar bed. Mijn lijf moest echt een nieuwe balans vinden. Maar ik vond dat ik het moest volhouden.” 

‘Thuis vonden ze me niet te genieten’

Farida: “Bij mij thuis vonden ze me niet te genieten. Ik was de eerste week super chagrijnig, zeiden ze. Ik stapte dus wat vaker op de fiets om een rondje uit te waaien. Wat mij verder hielp is water drinken. Door er munt en schijfjes komkommer in te doen, werd het veel minder saai.” Marion: “Die smaakjes tip van Farida hielp zo goed dat ik er ook mee begon. En ik werd me steeds bewuster van de 1,5 à 2 liter die je dagelijks moet drinken. De focus op het nieuwe doel, zorgde ervoor dat ik ook veel minder behoefte had aan koffie. Twee vliegen in één klap.” 

‘Je gewoonte veranderen geeft een kick’

Farida: “Minder koffie drinken en water als vervanger, dat lukt nu al een paar maanden prima. Ik voel me er fitter bij en ben relaxter. Daardoor slaap ik ook beter dan voorheen. Ik zeg: experiment geslaagd.” Marion: “Daar sluit ik me bij aan. Ik heb echt minder hoofdpijn en voel me helderder. Inmiddels neem ik net zo makkelijk een watertje of thee. De afhankelijkheid van koffie is verdwenen. Om zo bewust je eigen gewoonte te veranderen, dat geeft best wel een kick.“ 

Wil je ook minder koffie gaan drinken? Dit zijn onze tips:

1.   Zoek een maatje om elkaar te steunen
2.   Maak kleine stappen in de verandering
3.   Bouw de verandering langzaam op
4.   Eén dag mislukt is niet gelijk het einde van de wereld
5.   Hou het leuk door te variëren
6.   Gun jezelf of elkaar een beloning als het is gelukt

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.