Ik heb het toch nog gedaan; ik ben zzp’er geworden!

Het kriebelde bij Suzan (58) al langer om voor zichzelf te beginnen. Maar wat is het goede moment? En hoe pak je dat aan? Ze zette de stap. Na lang wikken en wegen heeft ze de sprong in het diepe gemaakt. En nu is Suzan ZZP'er. Iets wat we naar haar pensioen lekker af en toe ernaast kan blijven doen.

‘Mijn overtuiging; blijf jezelf ontwikkelen.’

“Ik hou van mijn vak. De combinatie van mensen, hun ontwikkeling en organisatiedoelstellingen. Als HR Adviseur raak ik ze allemaal, dat houdt mijn rol zo interessant. Zo rond mijn 48e begon het bij mij te kriebelen; kon ik dit ook als zelfstandige doen? Het zaadje was geplant. Vanuit mijn functie begeleide ik meerdere reorganisaties en zag ik dat mensen op latere leeftijd vaak moeilijk een nieuwe baan vinden. Die waren voor de arbeidsmarkt minder interessant geworden. Hierdoor groeide mijn overtuiging dat het enorm belangrijk is om je te blijven ontwikkelen.  Denk na over wat je wil, waar je goed in bent. Die kracht kun je prachtig gebruiken om te blijven groeien. Dat gold dus ook voor mij.

'Toch hakte ik op mijn 53e de knoop door’

Ik begon me te oriënteren want mijn wens om voor mezelf te beginnen, bleef bestaan. Ik ben met veel mensen uit mijn HR-netwerk gaan praten, werd lid van LinkedIn groepen en bezocht de Kamer van Koophandel voor meer informatie. Op mijn 53e hakte ik de knoop door: ik ga het doen, ik word zzp’er als HR adviseur en coach bij loopbaanvraagstukken. Heel spannend want wat als het niet zou lukken? Misschien kreeg ik helemaal geen opdrachten. Ook de timing vond ik lastig; wanneer start ik precies en hoe beperk ik het risico?

'Een parttime start en hopelijk straks meer'

Een belangrijke stap in het proces was een gesprek met mijn werkgever. Die wilde ik op de hoogte brengen van mijn voornemen. Hij was enthousiast en gelukkig heel coöperatief. Ik kreeg de mogelijkheid om parttime te gaan werken en daarnaast mijn eigen bedrijf op te bouwen. Dat was erg prettig. Gelukkig liet mijn spaarrekening dat ook toe want als er een half salaris wegvalt, voel je dat wel. Het stimuleerde mij extra om dat inkomens gat snel te dichten. In twee jaar tijd groeide mijn klantenkring en toen ik het niet meer kon combineren met mijn baan in loondienst, heb ik ontslag genomen. Dat voelde heel stoer. Het gaf me een energie die ik nog niet eerder had ervaren. Ik ben blij dat ik de stap zo gefaseerd heb kunnen nemen. Mede dankzij mijn werkgever, daar ben ik ze heel dankbaar voor.”

'Straks de pensioenleeftijd halen is ineens niet meer eng'

Het idee dat ik nu kan stoppen wanneer ik wil en ook flexibiliteit in uren kan kiezen geeft mij zo veel rust en ruimte ook richting mijn pensioen. Ik gun mezelf straks zeker wat meer vrije tijd,maar het feit dat ik dit kan blijven doen geeft mij energie. Zeker de loopbaancoaching, je blijft zo goed op de hoogte van wat er speelt onder de nieuwe generaties, binnen blijven. Zo kan ik mooi bijblijven met alle nieuwe ontwikkelingen. En mijn pensioen? Daar blijf ik voor sparen en opbouwen, want ik wil straks de keuze hebben om uiteindelijk te stoppen en niet dat de keuze voor mij wordt gemaakt.

Waag jij de stap? Dit zijn mijn tips:

Wanneer je overweegt voor jezelf te beginnen, barst je van de vragen. Die had ik ook. Voor oriënterende en startende ondernemers zijn dit mijn favoriete sites:
  • Ik word zzp’er: Een compleet platform voor oriënterende en startende zzp’er. Kijk hier voor een handig stappenplan en nuttige webinars.
  • ZZP Servicedesk; Op dit platform vind je veel artikelen en informatie over zelfstandig ondernemen. In loondienst én werken als zzp’er? Lees hier meer over deze constructie.
En vergeet je opgebouwde netwerk niet, wees open over jouw wensen en dromen. Je zult zien dat er mensen naar je toe komen met informatie die zo waardevol is.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.