De werkelijke waarde van blijven werken: 3 voordelen naast het geld

Zou je blijven werken als dat geen geld meer oplevert? Je bent in ieder geval niet de enige, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bijna de helft van alle Nederlanders doet vrijwilligerswerk, zonder dat ze daar een financiële vergoeding voor krijgen.
Hoe kan het dat we, ondanks we er geen geld mee verdienen, toch graag de handen uit de mouwen steken? Bijvoorbeeld op de sportvereniging, op school een steuntje in de rug te bieden of binnen de verzorging en verpleging. Al gaat het ook om allerlei andere vormen van vrijwilligerswerk, werk draait om meer dan de waardering met geld. Het levert nog veel meer op, iets dat je ervaart op het moment dat je (weer) aan de slag gaat. Betaald of onbetaald, omdat je in de beide gevallen in ieder geval kunt rekenen op een gevoel van vrijheid, trots op wat je voor elkaar krijgt en het feit dat je samen bent met anderen. Het zijn drie belangrijke psychologische voordelen van werk, zelfs op het moment dat je daar helemaal geen geld voor krijgt.

Werk is meer dan waardering

Werkgevers ontdekken steeds beter hoe ze onder andere pensioengerechtigden en andere ouderen kunnen blijven motiveren en andersom ervaren zij wat werk allemaal oplevert. Het gaat om veel meer dan de waardering en het geld alleen. Werk is de basis voor een gevoel van autonomie, dat van competentie en het ervaren van verbondenheid. Het zijn psychologische factoren die bijdragen aan een gevoel van geluk, waarmee werk voor velen datgene is dat ze actief, energiek en betrokken houdt bij de rest van de maatschappij. Eigenlijk is alles wel samen te vatten in 3 kernthema's;

1. Autonomie: de vrijheid om zelf te bepalen

We laten ons niet graag vertellen wat we zouden moeten doen. In plaats daarvan hebben we liever zelf de touwtjes in handen, zodat we onze eigen beslissingen kunnen nemen. Zelfs als we uiteindelijk hetzelfde beslissen als wat iemand anders voor ons zou kiezen, zijn we daar blijer mee als we zelf de knoop hebben doorgehakt. Je ervaart autonomie, om zelf te bepalen wat je graag wil doen. Als je aan het werk blijft, behoud je de middelen om zelf te kiezen wat je belangrijk vindt. Het voorkomt dat je afhankelijk wordt van wat anderen je aanbieden. Je maakt jouw eigen keuzes dankzij het werk dat je doet, waarmee je een belangrijke mate van autonomie ervaart. ‍

2. Competentie: om trots op te kunnen zijn

Doe je werk waar je niets mee verdient? Zelfs dan kan het ontzettend waardevol zijn. Je kunt trots zijn op wat je doet. Dankzij vaardigheden die je toepast, misschien zelfs verder ontwikkelt of die je gebruikt op een manier die je nog niet eerder had gedaan. Op welke manier je ook gebruik maakt van de vaardigheden die je opdoet of al met je mee droeg, het draagt bij aan een gevoel van competentie. Je bent ergens goed in, en dat voelt geweldig. Je kunt iets bijdragen waardoor je nuttig bent (en blijft). Dat gevoel van competentie ervaar je tijdens werk of als je bezig bent met een hobby. Het is een belangrijke bijdrage aan een goed gevoel van eigenwaarde en zelfwaardering, waardoor het zelfs als je er geen geld voor zou krijgen, meer dan de moeite waard is.

3. Verbondenheid: met collega’s en anderen

We zijn groepsdieren pur sang, dat verandert niet op het moment dat je met pensioen bent of dat binnenkort zal gaan. Misschien voel je de neiging om vooral de bekenden vaker op te zoeken en heb je minder de behoefte aan nieuwe contacten, maar feit is dat we graag met anderen samen zijn. Dus heb je een leuke kring met collega’s of werk je binnen een grotere organisatie waar alle neuzen dezelfde kant op staan? Zelfs als je geen regelmatig direct contact met hen allemaal hebt ervaar je een belangrijke mate van verbondenheid. Je bent onderdeel van jouw team met collega’s, de anderen die bij hetzelfde bedrijf werken en bovendien zowel de sector waarin je werkt als de totale Nederlandse beroepsbevolking. Het is verbondenheid op allerlei niveaus, die op een krachtige manier bijdraagt aan jouw geluksgevoel.

Gelukkig zonder het geld

Voor sommigen lijkt het soms het geld te zijn dat ze gelukkig maakt met hun werk. Het is een van de belangrijkste valkuilen om daar mee op te houden als je ouder wordt of zelfs met pensioen kunt. Werk heeft veel meer te bieden dan het geld, al kan het natuurlijk een leuke bonus zijn die het nog meer de moeite waard maakt. En krijg je er geen geld voor of gaat het om een symbolische vergoeding? Ervaar dan de autonomie, competentie en verbondenheid voor een geluksgevoel dankzij vrijheid, trots en de mogelijkheid om je bij allerlei anderen aan te sluiten.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.