‘Waarom durf ik niet naar die nieuwe cursus?’

Dit keer in de rubriek "Even Sparren" is Ewout (56) aan de beurt. Als ervaren manager staat hij altijd vol met vertrouwen om nieuwe dingen te doen. Maar voor een cursus produceren in zijn vrije tijd durft hij zich, tot zijn eigen verbazing, nauwelijks op te geven. Een vreemde onzekerheid slaat toe. Wat is dit gevoel? En hoe kom je daar vanaf?

Nieuwe mensen en een nieuwe omgeving: help straks ben ik de sukkel van de groep!

Ewout: Al ruim 30 jaar speel ik piano en een beetje gitaar. Op feesten en partijen van vrienden sta ik meestal achter de draaitafel als DJ. Onlangs zag ik een cursus over het produceren van muziek voorbij komen. Dat trok gelijk mijn aandacht, dat wil ik doen dacht ik gelijk. Maar sindsdien word ik bevangen door een vervelend gevoel. Het idee om me te begeven tussen vreemde mensen waar ik iets compleet nieuws moet leren, straks bak ik er niets van. Dat idee boezemt mij toch meer angst in dan ik zou verwachten. Het rare is: dit gevoel ken ik niet. In mijn functie als Manager Finance stuur ik twee afdelingen aan, sta ik voor de troepen te spreken, doe ik vaak trainingen en cursussen om mijzelf te ontwikkelen en ben ik gewoon zelfverzekerd. Dus wat is dit nu ineens? Ik wil dat graag begrijpen.

Dit zegt deskundige Sheryl Paul over sociale angst

Iedereen kent wel gevoelens van angst en onzekerheid. Angst openbaart zich vaak als chronisch gepieker, paniekaanvallen, obsessies, dwangneurosen en in de vorm van slapeloosheid of lichamelijke klachten. De een is bang om voor een groep te praten en de ander is niet graag op een verjaardag waar hij niemand kent. De angst lijkt wel erger te worden als je bepaalde situaties uit de weg gaat, zoals bij Ewout het geval is. Deze soort wordt ook wel sociale angst genoemd.  Mensen met sociale angst zijn bang voor een afwijzing of negatief oordeel van anderen. Dat willen ze dus het liefst voorkomen. ‘We proberen pijn te vermijden terwijl er juist een les in schuilt’, aldus de Amerikaanse psycholoog Sheryl Paul. ‘Ontkennen heeft geen zin en negeren ook niet. Angst gaat dan ondergronds en wordt alleen maar groter.’ Sheryl Paul noemt angst een opening, een uitnodiging om eraan te werken. Wanneer je je angst bekijkt vanuit een lerende mindset, dan ga je er iets aan doen.
In het geval van Ewout is zijn werksituatie gewoon duidelijk. Hij ervaart geen onzekerheid over van zijn rol want hij staat voor de groep. Dit komt vaak voor in een omgeving waar leren centraal staat en normaal gevonden wordt.  Maar wanneer je ineens leren in een andere context plaatst en je onderdeel wordt van een groep , dan voelt dat anders. Dan kan de onzekerheid toeslaan. Groepsdruk kan meespelen en misschien faalangst. Het is dus heel normaal dat je andere gevoelens hebt in verschillende situaties rondom nieuwe dingen leren. 

Vier tips voor Ewout:

1. Daag jezelf uit het gewoon te doen. Iedereen is er om te leren, fouten maken mag!
2. Je onzeker voelen is niet het probleem, maar vermijden van sociale interactie wel. Vermijd vermijding en je zelfvertrouwen om het te durven doen zal groeien.
3. Ga aan de slag met ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen om te zorgen dat jij de controle hebt als  de spanning teveel lijkt te worden.
4. Op de site van de piekerpoli lees je meer over het omgaan met een sociale angst.

Heb jij ook een vraag?

Heb jij ook een vraagstuk waarop je graag een antwoord wilt? Stuur ons jouw vraag via dit contactformulier. We delen graag de verhalen en vraagstukken van anderen uit het echte leven. Want samen zijn we WYZ.

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.