‘Ik side kick op de lokale radio’

Loes (69) deelt haar eerste jaar met pensioen en hoe het ging kriebelen om haar passie te volgen in de rubriek WYZheid
‘Het was een vreemd jaar. Mijn eerste jaar als pensionado verliep anders dan ik had verwacht. Corona drukte een stempel op mijn nieuwe leven, waar ik me zo op verheugd had. De straten zijn leeg, ik zie mijn vrienden en familie nauwelijks en in de supermarkt moet ik een winkelwagen pakken om alleen een brood te kopen. Ach ja, het ergste was wel toen mijn oudste zus overleed door een hersenbloeding, ze was pas 71. Het boegbeeld van de familie, de mater familias. We zijn met tien broers en zussen en we zagen haar als onze moeder. Haar begrafenis was tijdens de piek van de pandemie. Er waren maar dertig mensen uitgenodigd. Verschrikkelijk! Afstand houden, handschoenen aan, mondmaskers op, noem het maar op. En niet eens elkaar even mogen vasthouden. Ik voelde me eenzaam.
Ook nu is het heel erg stil. We hebben een groepsapp met de broers en zussen. Ze wonen verspreid over de wereld: Amerika, Canada, Australië en Nederland natuurlijk. Er was altijd wel iets gaande. In de ochtend is het aan in Australië en in de avond zijn er allemaal berichten vanuit Noord-Amerika. Heel gezellig. Het hield me bezig. We deelden moppen en leuke filmpjes, maar ook heel normale dingen werden er besproken zoals wat zij die dag beleefd hadden.
Maar nu is het stil… Sinds het overlijden van mijn zus hebben we er niet zo veel zin meer in. Het zijn heel praktische dingen die worden gedeeld. Toch moet je er iets van maken met elkaar in deze tijd. Zo zag ik laatst dat de deur van mijn buurvrouw versierd was met ballonnen en slingers. Die dag werd er aangebeld. Toen ik opendeed zag ik de dochter van mijn buurvrouw staan. Ze had een bordje met taart voor mij. Haar moeder was 90 jaar geworden. Jaa… Zo kan het ook. De taart was trouwens heerlijk!’

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.