Interview met Anke waarin zij vertelt over haar ervaring met Klup

‍Als Anke in 2017 haar broer en zus opzoekt in Amsterdam, valt ze voor deze stad. Maar hoe bouw je na een afwezigheid van veertig jaar weer een (sociaal) leven op in een stad waar je buiten je familie nauwelijks iemand kent? Pragmatisch en optimistisch als ze is, surft ze naar Google en typt: Hoe maak ik vrienden?

Een nieuwe start

Vanuit de Spaanse hoofdstad proberen Anke en haar man de broodfabriek aan de andere kant van de oceaan draaiende te houden. Het blijkt een welhaast onmogelijke opgave. Sinds hun vlucht uit Caracas is de inflatie van het land met meer dan 1000 procent gestegen en de werkloosheid vervijfvoudigd. Mede door de stress die hiermee gepaard gaat, strandt het huwelijk. Haar ex-man keert terug naar Venezuela, haar kinderen zijn inmiddels de deur uit en Anke is met pensioen. Wat nu?

Als Anke in 2017 haar broer en zus opzoekt in Amsterdam, valt ze voor deze stad. Ze besluit een tijdje proef te wonen in een appartementje in de rustige Rivierenbuurt. Maar hoe bouw je na een afwezigheid van veertig jaar weer een (sociaal) leven op in een stad waar je buiten je familie nauwelijks iemand kent? Pragmatisch en optimistisch als ze is, surft ze naar Google en typt: Hoe maak ik vrienden?

‍Klup als katalysator ‍

Al snel stuit ze op de Klup-app en ziet dat er een borrel is georganiseerd bij een café de Ysbreecker. Het blijkt bij haar om de hoek. Vlak voor ze de deur uit wil stappen begint ze in de gang te twijfelen: “Ik ken deze mensen helemaal niet.” Maar zo snel als deze gedachte in haar opkwam, komt ze ook tot de conclusie: “Mensen gaan niet vanzelf bij me aanbellen om te vragen of ik vrienden met ze wil worden.” Eenmaal aangekomen bij het café stapt community manager Jaap direct op haar af, het is een voorteken van het warme bad waarin ze terechtkomt. 
Al snel wordt Anke een vast gezicht op de app en is ze als organisator druk in de weer met culturele uitjes. Ze reist met Jaap mee naar beurzen en op zijn sloep ontmoet ze kluppers uit het hele land. “Ook daar hou je een band mee. Telkens als we elkaar zien, hebben we het over die boottocht. Zo ontzettend leuk.”, vertelt ze uitgelaten. “De schroom die ik eerst had, om zomaar met mensen af te spreken die ik nog nooit gezien had, was nergens voor nodig. Ik heb gemerkt dat mensen die op een activiteit of borrel van Klup afkomen, daar zijn om nieuwe mensen te leren kennen of om gewoon een gezellige dag te hebben. Het is heel toegankelijk en de kluppers zijn open.” 

Gevoel van thuis

Inmiddels is Anke helemaal gesetteld in Amsterdam, waar ze als vrijwilliger verbonden is aan tal van culturele organisaties. Ze is dankbaar voor wat de app haar in sociaal opzicht gebracht heeft en is sinds haar terugkomst in 2017 uitgegroeid tot een ware ambassadeur. “Nog steeds spreek ik zowel op de app als daarbuiten regelmatig met andere kluppers af, maar ga ik ook eten met gemixte groepjes van mensen die ik ken van de app maar ook daarbuiten.” Als fervent wandelaar zou ze in de toekomst graag wat langere tochten op de app zetten, maar wees gewaarschuwd: “Ze moeten dan wel een beetje doorlopen!''

Ken je iemand die iets aan dit artikel kan hebben? Stuur het gerust door:
Meest gelezen:
Over WYZ
Wij helpen jou met de antwoorden op jouw vragen, delen we verhalen van anderen en helpen we jou om in actie te komen. Of het nou gaat over Geld, (vrijwilligers)werk, dingen doen of zorgen voor een ander. Wij zijn er voor jou, samen zijn wij WYZ.
Word lid van WYZ en ontvang toegang tot exclusieve artikelen, korting van onze partners en antwoord op iedere vraag van onze WYZbutler.